otrdiena, 2012. gada 23. oktobris

Virszemes televīzijas dekoderi

Virszemes televīzija ir televīzija, ko pārraida pa gaisu un tā ir vienīgā pieejamā bezmaksas televīzija Latvijā. Nu jau vairākus gadus virszemes televīziju pārraida digitālā formātā, tāpēc, lai to uztvertu, ir nepieciešami dekoderi. Dekoderi palīdzēs pārveidot digitālo televīzijas signālu analogajā, ko saprot televizors.
Digitālo virszemes televīziju Latvijā ieviesa 2010. gadā. Tas nozīmē, ka pašlaik televīziju pārraida ciparu formētā. Tas ļauj nodrošināt augstāku skaņas un attēla kvalitāti, piedāvāt lielāku kanālu skaitu un vairākas citas iespējas. Ir pieejama gan maksas, gan bezmaksas digitālā virszemes televīzija, kas atšķiras ar piedāvāto televīzijas kanālu skaitu un citām iespējām. Abām šīm televīzijām ir nepieciešams dekoderis. Tiesa, dekoderis var būt jau iebūvēts televizorā.
Lai skatītos virszemes televīziju, ir nepieciešamsdekoderis, kas spēj uztvert un pārveidot MPEG-4 formātā esošu televīzijas signālu. Dekoderis ir jāpievieno starp televīzijas antenu un televizoru. Jaunākās paaudzes televizoros bieži jau ir iebūvēts dekoderis, kas uztver un pārveido MPEG-4 signālu. Ja tāds ir, tad vēl vienu dekoderi iegādāties nav nepieciešams.
Ja dekoderi tomēr ir nepieciešams iegādāties, tad ieteicams sazināties ar pakalpojuma sniedzēju, lai noskaidrotu, kuru no dekoderiem izvēlēties. Gan elektropreču veikalos, gan interneta veikalos ir pieejami dažādi dekoderi. Tie maksā vidēji 40 līdz 60 latus. Ir pieejami arī lētāki digitālās televīzijas modeļi, taču tie ne vienmēr der Lattlecom virszemes televīzijas uztveršanai, jo ne vienmēr uztver televīzijas signālu MPEG-4 formātā. Viens no faktoriem, kas būtiski ietekmē dekoderu cenu, ir tas, vai ar dekoderi ir iespējams uztvert HD jeb īpaši augstas kvalitātes kanālus.
Pirms iegādāties dekoderi virszemes televīzijas uztveršanai, ieteicams sazināties ar Lattelecom pārstāvjiem un noskaidrot, kāds dekoderis ir visatbilstošākais. Drošākais dekoderu iegādes veids, ir pie Lattlecom pārstāvjiem vai Lattlecom veikalos visā Latvijā. Lattlecom pārdod tikai tādus dekoderus, kas patiešām uztver virszemes televīzijas signālu un pārveido televizoram saprotamā.
Iegādājoties dekoderus, pievērsiet arī uzmanību tam, vai dekoderā ir vieta viedkartes ievietošanai. Ja tādas nav, tad ar dekoderi nebūs iespējas pieslēgt papildus kanālus par maksu, ja būs tādā vēlēšanās.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru