svētdiena, 2011. gada 10. aprīlis

Virszemes televīzijas iekārtas

Virszemes televīzija ir uztverama jebkurā Latvijas vietā, taču virszemes televīzijas pārraidi nodrošina televīzijas dekoders. Vecākiem televizoriem un televizoriem, kuriem nav iebūvētais MPEG-4 uztvērējs tiek piedāvāts iegādāties televīzijas dekoderi, kura cena ir 39Ls, kā arī Lattelecom piedāvā televīzijas dekoderi īrēt. Taču televizoriem, kuriem ir iebūvētais MPEG-4 dekoders nepieciešams CAM modulis, kura cena ir 26,50Ls.

Un tagad apskatīsim ar dekoderi saistītos jautājumus nedaudz sīkāk.

1. Šo piedāvājuma variantu noteikti izmanto lielākā daļa Latvijā esošo virszemes televīzijas skatītāju.  Lielākajai daļai televizoru nav iebūvēts MPEG-4 formāta uztvērējs, tad risinājums ir ārējs dekoders. Virszemes televīzijas dekoderi Lattelecom piedāvā vai nu iegādāties uzreiz, vai arī īrēt dekoderi ar mēneša maksu 1,98Ls/mēn.
Dekoderis dod iespēju bez maksas uztvert 4 Latvijas bezmaksas kanālus, kuri ir iekļauti televīzijas pakā ar nosaukumu – Bezmaksas paka. Dekoderim ir arī atvēlēta vieta viedkartes ievietošanai, kas savukārt nozīmē to, ka jebkurā laikā ir iespējams pieslēgt maksas pakas – ekonomiskā paka un arī visas tematiskās pakas. Es šo dekoderi nodēvētu par universālu risinājumu virszemes televīzijas pārraidei.
Kad dekoders ir izvēlēts, tad nāk prātā jautājums, kas ir nepieciešams vēl, lai būtu iespējas skatīties virszemes televīziju. Atbilde ir āra vai istabas antena un tas arī viss!
2. Otrs piedāvājums ir skatītājiem, kas ir iegādājušies televizoru ar jau iebūvētu MPEG-4 uztvērēju. Ja tev tomēr nav pārliecības vai MPEG-4 dekoders ir iebūvēts, tad tu var veikt pārbaudi.

Pārbaudi to šādi:
- uzliekot kanālu meklēšanu (skenēšanu) kanālus televizorā digitālajā formātā (nevis analogajā) atrodi Latvijas kanālus (LTV1, LTV7, TV3, LNT). Ja šie kanāli tiek pārraidīti bez problēmām, tad televizoram ir iebūvētais MPEG-4 dekoders, kas atbalsta televīzijas signālu. Tad Lattelecom piedāvā iegādāties CAM moduli un viedkarti.

Ja tavā televizorā ir iebūvēts MPEG-2 dekoders, tad televīzija vai nu netiks pārraidīta vai būs tikai attēls, vai arī tikai skaņa apšaubāmā kvalitātē. Tas nozīmē, ka būs vajadzīgs televīzijas dekoders, kas ir apskatīts 1. punktā.

Taču ja tavs televizors ir ar iebūvētu MPEG-4 dekoderi, tad, lai skatītos bezmaksas kanālus tev vairāk nav vajadzīgs itin nekas. Bet, ja tomēr ir vēlme baudīt maksas kanālus, tad Lattelecom piedāvā Conax CAM Moduli. Viss ir kontrolējams no vienas pults – televizora pults! Nu un, protams, viedkarte, kura tiek ievietota CAM modulī un tālāk CAM modulis televizorā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru