ceturtdiena, 2012. gada 5. janvāris

Kas ir digitālā televīzija?

Digitālā televīzija
Digitālā jeb ciparu televīzija nozīmē TV signāla pārraidīšanu ciparu straumes veidā. Šī tehnoloģija nodrošina ievērojami augstāku skaņas un attēla kvalitāti un iespēju pārraidīt vairāk kanālu nekā lietojot analogo televīzijas apraidi. Tiesa digitālajai televīzijai ir arī vairāki trūkumi, piemēram, salīdzinoši dārga aparatūra.

Pastāv vairāki digitālās televīzijas standarti, ko lieto dažādās pasaules daļās – Eiropā un Latvijā lieto DVB (Digital Video Broadcasting) standartu, kas tulkojumā nozīmē digitālā video translācija.
Pastāv vairāki digitālās televīzijas veidi – virszemes digitālā televīzija, digitālā kabeļtelevīzija, digitālā satelīttelevīzija, digitālā mobilā televīzija un digitālā interneta televīzija. Lai arī ar jēdzienu digitālā televīzija parasti saprot tikai virszemes televīziju, Latvijā pieejama arī digitālā kebeļtelevīzija.
Virszemes digitālo televīziju pārraida Lattelecom un tas ir vienīgais televīzijas veids, ko Latvijā iespējams skatīties bez maksas, savukārt digitālo kabeļtelevīziju piedāvā vairāki kabeļtelevīziju operatori, nodrošinot saviem klientiem augstāku pakalpojuma kvalitāti.

Lai skatītos digitālo televīziju, tās signālu nepieciešams pārveidot televizoram saprotamā signālā. Lai to izdarītu, papildus televizoram un antenai vai televīzijas kabelim nepieciešama speciāla ierīce jeb dekoderis. No lietotāja viedokļa, to var uzskatīt par galveno digitālās televīzijas trūkumu – dekoderis maksā apmēram 40-60 latus un tas jāiegādājas atsevišķi. Tomēr dekoderi nepieciešams iegādāties tikai vienreiz, turklāt lielākajā daļā jaunākās paaudzes televizoru tas jau ir iebūvēts. Ja televizorā ir MPEG – 4 signāla lasītājs, dekoderis nav vajadzīgs. Vēl jāpiebilst, ka maksas televīzijas lietotājiem dekoderis nav jāiegādājas, jo tā cena jau ir iekļauta televīzijas mēneša maksā, un daļa kabeļtelevīziju operatori, kas piedāvā digitālo televīziju, saviem klientiem dekoderus uzstādīja bez maksas.

Salīdzinot ar analogo televīziju, kas Latvijā darbojās pirms digitālās televīzijas apraides ieviešanas, digitālajai televīzijai ir ievērojami augstāka skaņas un attēla kvalitāte un pārraižu laikā nav novērojumi traucējumi – skaņa ir skaidra, bez fona trokšņiem un uz attēla nav novērojamas švīkas, tas neraustās –, turklāt signāla pārraidīšana ciparu straumes veidā dod iespēju translēt daudz vairāk televīzijas kanālu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru