trešdiena, 2012. gada 11. janvāris

Televīzijas veidi Latvijā

Pēc digitālās televīzijas ieviešanas Latvijā ievērojami paplašinājies piedāvājums televīzijas pakalpojumu jomā – analogo virszemes televīziju aizstājusi digitālā, kabeļtelevīziju operatori mainījuši pārraides veidu un nu piedāvā arī digitālo televīziju, arī satelīttelevīzijai nu pieejamas dažādas papildus iespējas.

Viens no izplatītākajiem un vienīgais pieejamais bezmaksas televīzijas veids Latvijā ir virszemes digitālā televīzija. Tās signālu pārraida pa gaisu. Lai skatītos virszemes televīziju, nepieciešama antena un digitālā signāla pārveidotājs. Daļā televizoru tas ir iebūvēts, bet vecāka modeļa televizoriem televīzijas signāla uztveršanai nepieciešams pievienot dekoderi. Virszemes televīzijas apraidi nodrošina uzņēmums Lattelecom un bez maksas pieejami četri Latvijas kanāli – LTV1, LTV7, LNT un TV3. Lattelecom piedāvā arī vairākus desmitus maksas virszemes televīzijas kanālu.

Lattelecom ir vienīgais operators, kas Latvijā nodrošina arī interneta televīziju. Šim televīzijas veidam nav nepieciešams televizors, dekoderis vai televīzijas antena, pietiek ar datoru, kam pieslēgts internets. Par 2,90 latiem mēnesī pieejami 20 dažādi televīzijas kanāli.

Latvijā plaši izplatīta ir arī kabeļtelevīzija – tās signālu pārraida pa kabeli. Pašlaik pieejami divi kabeļtelevīzijas veidi – digitālā un analogā. Digitālā kabeļtelevīzija izceļas ar augstāku skaņas un attēla kvalitāti, lielāku pieejamo kanālu skaitu, kā arī neskaitāmām papildus iespējām. Par digitālo kabeļtelevīziju var uzskatīt Lattelecom interaktīvo televīziju. Līdzīgi piedāvājumi ir arī Baltcom un IZZI digitālajai televīzijai. Jāpiebilst gan, ka Lattelecom interaktīvajai televīzijai pieejams lielākais kanālu un papildus iespēju skaits, turklāt tā pieejama visā Latvijā. Baltcom un IZZI pakalpojumi pieejami tikai Rīgā un dažās citās Latvijas pilsētās.

Gan Baltcom, gan IZZI piedāvā arī analogās kabeļtelevīzijas pakalpojumus. Šī televīzija ir nedaudz lētāka, bet tai ir zemāka skaņas un attēla kvalitāte, kā arī mazāks piedāvāto kanālu skaits. Turklāt analogajai kabeļtelevīzijai nav pieejamas tādas funkcijas kā valodas un subtitru izvēle, iespēja attīt raidījumu uz tā sākumu un citas.

Salīdzinoši izplatīta ir arī Viasat piedāvātā satelīttelevīzija – tās signālu pārraida no satelīta, sniedzot ļoti plašu televīzijas pārklājumu. Arī Viasat televīzijas signālu pārraida digitālā jeb ciparu formātā, nodrošinot augstu skaņas un attēla kvalitāti.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru