sestdiena, 2012. gada 7. janvāris

Digitālā TV – augstāka kvalitāte un vairāk kanālu

Kopš 2010. gada analogā televīzijas apraide aizstāta ar digitālo jeb ciparu apraidi, kas nodrošina augstāku skaņas un attēla kvalitāti, kā arī lielāku pieejamo kanālu skaitu. Lielākais digitālās TV operators Latvijā ir Lattelecom, uzņēmums pārraida virszemes un interaktīvo digitālo TV. Jāpiebilst, ka virszemes digitālā TV ir vienīgā televīzija, ko iespējams skatīties bez maksas. Latvijā ir arī vairāki kabeļtelevīziju operatori, kas piedāvā digitālo TV.

Digitālā TV no parastās televīzijas atšķiras ar to, ka digitālo TV pārraida ciparu straumes veidā, bet analogo televīziju pārraidīja, mainot tās signāla amplitūdu un frekvenci. Jaunais apraides veids ļauj vienā frekvenču joslā pārraidīt vairākus kanālus, kas iepriekš nebija iespējams. Tas nozīmē, ka digitālās TV ieviešana iedzīvotājiem nodrošina lielāku pieejamo kanālu skaitu. Tāpat ciparu apraide nodrošina augstāku skaņas un attēla kvalitāti.

Galvenais digitālās TV trūkums ir tas, ka ne visi televizori var uztvert ciparu signālu. Ja televizorā nav iebūvēts digitālās TV uztvērējs nepieciešama speciāla ierīce, kas ciparu signālu pārveido analogajā jeb dekoderis. Veikalos dekoderi maksā vidēji 40-60 latus, tomēr iespējams atrast arī modeļus par zemākām cenām. Maksas digitālās TV skatītājiem par dekodera iegādi jākonsultējas ar pakalpojuma sniedzēju, parasti tā cena ir iekļauta pakalpojuma maksā.

Vienīgais digitālās TV veids, kas pieejams bez maksas, ir virszemes televīzija. Tās apraidi nodrošina Lattelecom. Virszemes televīziju pārraida pa gaisu un tās uztveršanai nepieciešama parastā televīzijas antena, dekoderis un televizors, ja televizors uztver ciparu signālu, dekoderis nav nepieciešams. Bez maksas pieejami četri digitālās TV kanāli – LTV1, LTV7, LNT un TV3. Lattelecom piedāvā arī vairākus desmitus maksas virszemes digitālās TV kanālus. Lattelecom nodrošina arī interaktīvās digitālās TV pakalpojumus. Lai skatītos interaktīvo televīziju nepieciešams interneta pieslēgums un dekoderis. Interaktīvā digitālā TV pieejama tikai par maksu.

Arī vairāki kabeļtelevīzijas operatori, piemēram, IZZI un Baltcom, piedāvā digitālās TV pakalpojumus. Digitālā kabeļtelevīzija no parastās atšķiras ar augstāku skaņas un attēla kvalitāti, lielāku kanālu skaitu un citām papildus funkcijām.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru