piektdiena, 2012. gada 6. janvāris

Ātrākais internets Latvijā – optiskais internets

Modernākais un ātrākais interneta veids Latvijā ir optiskais internets. Pielietotā tehnoloģija ļauj piedāvāt internetu ar ātrumu līdz 500 megabitiem sekundē, kas ir līdz pat vairākiem desmitiem reižu vairāk nekā citiem interneta veidiem. Optiskā interneta galvenais trūkums ir tas, ka daudzviet tas vēl nav pieejams, tomēr tā tīkls strauji paplašinās.
Lielo optiskā interneta ātrumu nodrošina pielietotā tehnoloģija – metāla vada, pa kuru signālu sūta elektronisku impulsu veidā izmanto optiskās šķiedras kabeli un signālu sūta ar gaismas palīdzību. Informācijas sūtīšana ar gaismas palīdzību ļauj pārraidīt vairāku gigabaitu lielus failus tikai dažās minūtēs.
Optiskā interneta pionieri Latvijā ir Lattelecom. Pašlaik optisko internetu piedāvā arī citi interneta provaideri, tomēr to pakalpojumi pieejami ļoti šauram patērētāju lokam – lielākā daļa provaideru piedāvā optisko internetu tikai atsevišķos Rīgas mikrorajonos. Vairākās Latvijas pilsētās darbojas arī vietējie uzņēmumi, kas piedāvā optisko internetu tikai attiecīgajā reģionā. Savukārt Lattelecom optiskais internets pieejams ne tikai Rīgā, bet arī citās Latvijas pilsētās, turklāt optiskā interneta tīkls strauji paplašinās. Jāiebilst, ka Lattelecom optiskais internets ir krietni ātrāks nekā citu provaideru piedāvātais – tā ātrums var būt līdz pat 500 megabitiem sekundē. Jāpiebilst, ka pielietotā tehnoloģija ļauj nākotnē interneta ātrumu vēl vairākas reizes palielināt. Citi provaideri piedāvā internetu ar ātrumu līdz 100 vai 200 megabitiem sekundē.
Viena no būtiskākajām optiskā interneta priekšrocībām ir tā drošums – tā ātrums ir vienmērīgs un savienojums stabils. Piemēram, kabeļinterneta ātrums mēdz samazināties, palielinoties interneta tīkla noslodzei, pārslodzes gadījumā internets var pazust pavisam. Optiskajam internetam šādu trūkumu nav.
Arī cenu ziņā, optiskais internets ir ļoti izdevīgs. Par desmitiem reižu ātrāku internetu, jāmaksā tikai par dažiem latiem vairāk. Optiskais internets parasti maksā no 10 līdz 20 latiem mēnesī. Piemēram, DSL internets ar maksimālo ātrumu līdz 10 megabitiem sekundē maksā no septiņiem līdz 17 latiem mēnesī.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru