ceturtdiena, 2012. gada 12. janvāris

Iespējas skatīties TV internetā

Lai arī interneta tehnoloģiju joma Latvijā ir ļoti attīstīta, iespējas skatītes TV internetā ir salīdzinoši nelielas – kvalitatīvu interneta televīziju piedāvā tikai uzņēmums Lattelecom, bet atsevišķus televīzijas kanālus skatīties internetā nav iespējams, pieejamas vien dažas pārraides, turklāt ne visas skatāmas tiešraidē.

Lielākais elektronisko pakalpojumu sniedzējs Latvijā Lattelecom pašlaik ir vienīgais uzņēmums, kas nodrošina iespēju skatīties kvalitatīvu TV internetā. Lattelecom  par 2,90 latiem mēnesī piedāvā iespēju skatīties 20 TV kanālus internetā. Piedāvājumā ietilpst sekojoši televīzijas kanāli - LTV1, LTV7, LNT, TV5 Rīga, Pirmais Baltijas Kanāls, NTV Mir, Sony Entertainment Television, Nickelodeon, Disney Channel, Eurosport, KHL, Sportacentrs.com, Discovery Channel, National Geographic, Discovery Science, Travel N Living, MTV Europe, Muz TV, CNN International un RTL.

Papildus iespējai skatīties TV interneta tiešraidē Lattelecom piedāvā arī iespēju par atsevišķu samaksu iznomāt kādu no vairākiem simtiem dažādu mākslas filmu. Tas var iznomāt uz vienu dienu par 0,87 vai 2,10 latiem atkarībā no filmas vecuma. Par 3,90 latiem iespējams arī iegādāties arī filmu abonementu 30 dienām.

Lattelecom interneta televīzija ir vienīgā iespēja skatīties Latvijas TV kanālus internetā, jo citas interneta vietnes nepiedāvā pilnu to saturu. Tomēr internetā iespējams skatīties atsevišķas pārraides.
LTV1 savus raidījumus piedāvā gan interneta tiešraidēs, gan arhīvā. Šo iespēju gan nevar nosaukt par TV internetā, bet tā sniedz iespēju iepazīties ar daļu kanālā programmas arī internetā. Savukārt LTV7 internetā piedāvā ļoti daudz dažādu sporta sacensību tiešraižu. Īpašu vērību kanāls veltījis hokeja kluba Dinamo Rīga un basketbola kluba VEF Rīga spēļu translēšanai internetā. LTV7 mājas lapā šīm translācijām pat izveidota atsevišķas sadaļas. Tāpat TV kanāls internetā pārraida arī valsts un starptautiskas nozīmes čempionātus dažādos sporta veidos, kā arī pasaules kausu bobslejā un skeletonā.

Arī LNT un TV3 piedāvā daļu savu pārraižu noskatīties kanālu mājas lapā. Jāpiebilst, ka TV3 netiek translēts Lattelecom interneta televīzijā, tāpēc visu TV kanāla programmu internetā noskatīties nav iespējams.

trešdiena, 2012. gada 11. janvāris

Televīzijas veidi Latvijā

Pēc digitālās televīzijas ieviešanas Latvijā ievērojami paplašinājies piedāvājums televīzijas pakalpojumu jomā – analogo virszemes televīziju aizstājusi digitālā, kabeļtelevīziju operatori mainījuši pārraides veidu un nu piedāvā arī digitālo televīziju, arī satelīttelevīzijai nu pieejamas dažādas papildus iespējas.

Viens no izplatītākajiem un vienīgais pieejamais bezmaksas televīzijas veids Latvijā ir virszemes digitālā televīzija. Tās signālu pārraida pa gaisu. Lai skatītos virszemes televīziju, nepieciešama antena un digitālā signāla pārveidotājs. Daļā televizoru tas ir iebūvēts, bet vecāka modeļa televizoriem televīzijas signāla uztveršanai nepieciešams pievienot dekoderi. Virszemes televīzijas apraidi nodrošina uzņēmums Lattelecom un bez maksas pieejami četri Latvijas kanāli – LTV1, LTV7, LNT un TV3. Lattelecom piedāvā arī vairākus desmitus maksas virszemes televīzijas kanālu.

Lattelecom ir vienīgais operators, kas Latvijā nodrošina arī interneta televīziju. Šim televīzijas veidam nav nepieciešams televizors, dekoderis vai televīzijas antena, pietiek ar datoru, kam pieslēgts internets. Par 2,90 latiem mēnesī pieejami 20 dažādi televīzijas kanāli.

Latvijā plaši izplatīta ir arī kabeļtelevīzija – tās signālu pārraida pa kabeli. Pašlaik pieejami divi kabeļtelevīzijas veidi – digitālā un analogā. Digitālā kabeļtelevīzija izceļas ar augstāku skaņas un attēla kvalitāti, lielāku pieejamo kanālu skaitu, kā arī neskaitāmām papildus iespējām. Par digitālo kabeļtelevīziju var uzskatīt Lattelecom interaktīvo televīziju. Līdzīgi piedāvājumi ir arī Baltcom un IZZI digitālajai televīzijai. Jāpiebilst gan, ka Lattelecom interaktīvajai televīzijai pieejams lielākais kanālu un papildus iespēju skaits, turklāt tā pieejama visā Latvijā. Baltcom un IZZI pakalpojumi pieejami tikai Rīgā un dažās citās Latvijas pilsētās.

Gan Baltcom, gan IZZI piedāvā arī analogās kabeļtelevīzijas pakalpojumus. Šī televīzija ir nedaudz lētāka, bet tai ir zemāka skaņas un attēla kvalitāte, kā arī mazāks piedāvāto kanālu skaits. Turklāt analogajai kabeļtelevīzijai nav pieejamas tādas funkcijas kā valodas un subtitru izvēle, iespēja attīt raidījumu uz tā sākumu un citas.

Salīdzinoši izplatīta ir arī Viasat piedāvātā satelīttelevīzija – tās signālu pārraida no satelīta, sniedzot ļoti plašu televīzijas pārklājumu. Arī Viasat televīzijas signālu pārraida digitālā jeb ciparu formātā, nodrošinot augstu skaņas un attēla kvalitāti.

otrdiena, 2012. gada 10. janvāris

Online TV – vienkārši un ērti

Lai arī online TV Latvijā parādījās salīdzinoši nesen un Latvijas telekanāli internetā piedāvā noskatīties salīdzinoši nelielu savu pārraižu daļu, tas ir noteikt ir viens no ērtākajiem, lētākajiem un vienkāršāk lietojamiem televīzijas veidiem, jo bez datora ar interneta pieslēgumu nav nepieciešams nekāds papildu aprīkojums, turklāt online TV pieejama visur, kur var pieslēgt internetu.

Pašlaik Latvijā online TV piedāvājums ir ļoti neliels – vienīgā iespēja skatīties Latvijas kanālu pilnu saturu augtā kvalitātē ir pieslēdzot Lattelecom interneta televīziju. Protams, telekanāli piedāvā interneta tiešraidē noskatīties daļu raidījumu, tāpat telekanālu mājas lapās pieejami atsevišķu pārraižu vai to fragmentu ieraksti, tomēr šādu piedāvājumu nevar uzskatīt par online TV, jo pieejamais kanāla saturs ir ierobežots. Parasti iespējams noskatīties, ziņu un sporta pārraides, kā arī autorraidījumus un dažādas diskusijas par aktualitātēm politikā, kultūrā un citās jomās.

Lattelecom piedāvātā online TV ir iespēja skatīties 20 Latvijas un ārzemju kanālus internetā un pašlaik tas ir vienīgais šāda piedāvājums Latvijā. Par 2,90 latiem mēnesī pieejami sekojoši online TV kanāli - LTV1, LTV7, LNT, TV5 Rīga, Pirmais Baltijas Kanāls, NTV Mir, Sony Entertainment Television, Nickelodeon, Disney Channel, Eurosport, KHL, Sportacentrs.com, Discovery Channel, National Geographic, Discovery Science, Travel N Living, MTV Europe, Muz TV, CNN International un RTL.
Tāpat online TV skatītājiem pieejami arī tādi papildus pakalpojumi, kā videonoma, iespēja izvēlēties pārraides valodu, ja to atbalsta attiecīgais televīzijas kanāls, kā arī ērti pieejama televīzijas programma. Lai pieslēgtu Lattelecom online TVatliek tikai reģistrēties interneta vietnē lattelecom.tv. Turklāt septiņas dienas pēc reģistrēšanās online TV iespējams izmantot bez maksas. Pēc bezmaksas perioda beigām, klients var izlemt vai abonēt online TV.

Galvenā online TV priekšrocība salīdzinot ar cietiem televīziju veidiem Latvijā ir tās salīdzinoši zemās izmaksas, jo, lai to skatītos nav nepieciešams iegādāties televizoru, dekodrii vai televīzijas antenu. Tāpat papildus interneta pieslēgumam, nav nepieciešams ierīkot kabeļtelevīzijas pieslēgumu. Jāpiebilst, ka neviena kabeļtelevīzija, maksas virszemes televīzija vai interaktīvā televīzija nav pieejama par tik zemu mēneša maksu kā online TV.

pirmdiena, 2012. gada 9. janvāris

Lattelecom online televīzija

Lielākais elektronisko pakalpojumu sniedzējs Lattelecom saviem klientiem piedāvā neskaitāmus inovatīvus risinājumus interneta un televīzijas tehnoloģiju jomā. Salīdzinoši nesen uzņēmums sāka piedāvāt maksas online televīziju, kur pieejami 20 dažādi televīzijas kanāli un iespējas, kas nav pieejamas, izmantojot citus online televīzijas veidus.

Lattelecom online televīzija nodrošina divus pakalpojumus – iespēju internetā skatīties 20 dažādus kanālus, kā arī iznomāt filmas. Online televīzija pieejama par cenu, sākot no 2,90 latiem mēnesī. Par šo cenu pieejami 20 televīzijas kanāli - : LTV1, LTV7, LNT, TV5 Rīga, Pirmais Baltijas Kanāls, NTV Mir, Sony Entertainment Television, Nickelodeon, Disney Channel, Eurosport, KHL, Sportacentrs.com, Discovery Channel, National Geographic, Discovery Science, Travel N Living, MTV Europe, Muz TV, CNN International un RTL.
Par filmu nomu Lattelecom online televīzijas lietotājiem jāmaksā papildus. Filmas var iznomāt par cenu sākot no 0,87 latiem diennaktī. Par šo summu pieejama viena filma uz 24 stundām, jaunākās filmas ir nedaudz dārgākas – tās maksā 2,10 lati diennaktī. Filmu mēneša abonements maksā 3,90 latus.

Papildus filmu nomai online televīzijas skatītājiem pieejamas arī tādas iespējas kā TV programma un valodas izvēle. Online televīzija pieejama augstā kvalitātē, kā arī zemākā kvalitātē. Lai skatītos online televīziju augstākajā kvalitātē, nepieciešams interneta pieslēgums ar ātrumu vismaz 2,5 megabiti sekundē.
Galvenā online televīzijas priekšrocība, salīdzinot ar interaktīvo vai virszemes digitālo televīziju ir salīdzinoši lētais aprīkojums. Proti, nav nepieciešams dekoderis, televīzijas antena un pat televizors, galvenais, lai būtu dators ar interneta pieslēgumu.

Online televīziju var pieslēgt Lattelecom mājas lapā. Lai to skatītos datoram nav nepieciešama speciāla programmatūra, galvenais, lai datoram ir uzinstalēts Adobe Flash Player.

Jāpiebilst, ka pārliecināties par Lattelecom online televīzijas kvalitāti var bez maksas, jo to var pieslēgt un septiņas dienas lietot neko nemaksājot. Plašāka informācija par šo piedāvājumu pieejama online televīzijas mājas lapā lattelecom.tv.

svētdiena, 2012. gada 8. janvāris

Televīzija tavā datorā

Viens no modernākajiem televīzijas veidiem pašlaik ir interneta TV. Tā ir lieliska iespēja skatīties TV pārraides tiem, kam nav televizora. Lai arī ir neskaitāmas iespējas raidījumus un filmas internetā skatīties bez maksas, kvalitatīvs interneta TV ar vairāk nekā trīs vai četriem kanāliem parasti ir maksas pakalpojums.

Vairākas Latvijas televīzijas Latvijā piedāvā iespēju nez maksas internetā skatīties atsevišķu pārraižu tiešraides un ierakstus. Piemēram, LTV7 piedāvā interneta tiešraides dažādām sporta spēlēm un sacensībām, kur piedalās latviešu sportisti – regulāri iespējams skatīties hokeja kluba Dinamo Rīga spēles. Turklāt personas, kas hokeju skatās internetā, var redzēt arī pēcspēles preses konferenci ar klubu treneriem. LTV7 mājas lapā iespējams skatīties arī tiešraides basketbola spēlēm, pasaules kausa sacensībām bobslejā un skeletonā, kā arī citas sporta pārraides.
Arī citu televīziju raidījumus vai atsevišķus to sižetus iespējams skatīties internetā. Piemēram, TV3 un LNT piedāvā noskatīties ziņu ierakstus un citus tekompāniju raidījumus. Šos piedāvājums gan nevarētu uzskatīt par interneta TV, jo pieejama tikai daļa no televīziju programmas.
Interneta TV bez maksas  kādu laiku bija pieejama interneta vietnē tv-online.lv. Tur varēja skatīties četrus televīzijas kanālus – LTV1, LTV7, LNT un TV5. Pašlaik gan vairs tādas iespējas nav un lai skatītos TV internetā, nepieciešams pieslēgt Lattelecom interneta televīziju. Tās skatītājiem pieejams salīdzinoši liels televīzijas kanālu skaits.

Tiesa Lattelecom piedāvātā interneta televīzija ir maksas pakalpojums, tā pieejama par cenu sākot no 2,90 latiem mēnesī. Lattelecom interneta televīzija ļauj skatīties 20 dažādus Latvijas un ārzemju televīzijas kanālus tiešraidē. Visiem kanāliem iespējams skatīties visu programmu tāpat kā jebkuram citam televīzijas veidam nevis tikai atsevišķus TV raidījumus.

Lattelecom interneta TV skatītājiem pieejamas arī vairākas papildus funkcijas – video noma, programmas valodas izvēle un televīzijas programma. Lattelecom interneta TV pieejama visur, kur pieejams kāds no Lattelecom interneta veidiem.

Lai skatītos Lattelecom interneta TV nepieciešams tikai dators un internets. Informācija par pieejamajiem kanāliem un televīzijas pieslēgšanu pieejama interneta vietnē lattelecom.tv.

sestdiena, 2012. gada 7. janvāris

Digitālā TV – augstāka kvalitāte un vairāk kanālu

Kopš 2010. gada analogā televīzijas apraide aizstāta ar digitālo jeb ciparu apraidi, kas nodrošina augstāku skaņas un attēla kvalitāti, kā arī lielāku pieejamo kanālu skaitu. Lielākais digitālās TV operators Latvijā ir Lattelecom, uzņēmums pārraida virszemes un interaktīvo digitālo TV. Jāpiebilst, ka virszemes digitālā TV ir vienīgā televīzija, ko iespējams skatīties bez maksas. Latvijā ir arī vairāki kabeļtelevīziju operatori, kas piedāvā digitālo TV.

Digitālā TV no parastās televīzijas atšķiras ar to, ka digitālo TV pārraida ciparu straumes veidā, bet analogo televīziju pārraidīja, mainot tās signāla amplitūdu un frekvenci. Jaunais apraides veids ļauj vienā frekvenču joslā pārraidīt vairākus kanālus, kas iepriekš nebija iespējams. Tas nozīmē, ka digitālās TV ieviešana iedzīvotājiem nodrošina lielāku pieejamo kanālu skaitu. Tāpat ciparu apraide nodrošina augstāku skaņas un attēla kvalitāti.

Galvenais digitālās TV trūkums ir tas, ka ne visi televizori var uztvert ciparu signālu. Ja televizorā nav iebūvēts digitālās TV uztvērējs nepieciešama speciāla ierīce, kas ciparu signālu pārveido analogajā jeb dekoderis. Veikalos dekoderi maksā vidēji 40-60 latus, tomēr iespējams atrast arī modeļus par zemākām cenām. Maksas digitālās TV skatītājiem par dekodera iegādi jākonsultējas ar pakalpojuma sniedzēju, parasti tā cena ir iekļauta pakalpojuma maksā.

Vienīgais digitālās TV veids, kas pieejams bez maksas, ir virszemes televīzija. Tās apraidi nodrošina Lattelecom. Virszemes televīziju pārraida pa gaisu un tās uztveršanai nepieciešama parastā televīzijas antena, dekoderis un televizors, ja televizors uztver ciparu signālu, dekoderis nav nepieciešams. Bez maksas pieejami četri digitālās TV kanāli – LTV1, LTV7, LNT un TV3. Lattelecom piedāvā arī vairākus desmitus maksas virszemes digitālās TV kanālus. Lattelecom nodrošina arī interaktīvās digitālās TV pakalpojumus. Lai skatītos interaktīvo televīziju nepieciešams interneta pieslēgums un dekoderis. Interaktīvā digitālā TV pieejama tikai par maksu.

Arī vairāki kabeļtelevīzijas operatori, piemēram, IZZI un Baltcom, piedāvā digitālās TV pakalpojumus. Digitālā kabeļtelevīzija no parastās atšķiras ar augstāku skaņas un attēla kvalitāti, lielāku kanālu skaitu un citām papildus funkcijām.

piektdiena, 2012. gada 6. janvāris

Ātrākais internets Latvijā – optiskais internets

Modernākais un ātrākais interneta veids Latvijā ir optiskais internets. Pielietotā tehnoloģija ļauj piedāvāt internetu ar ātrumu līdz 500 megabitiem sekundē, kas ir līdz pat vairākiem desmitiem reižu vairāk nekā citiem interneta veidiem. Optiskā interneta galvenais trūkums ir tas, ka daudzviet tas vēl nav pieejams, tomēr tā tīkls strauji paplašinās.
Lielo optiskā interneta ātrumu nodrošina pielietotā tehnoloģija – metāla vada, pa kuru signālu sūta elektronisku impulsu veidā izmanto optiskās šķiedras kabeli un signālu sūta ar gaismas palīdzību. Informācijas sūtīšana ar gaismas palīdzību ļauj pārraidīt vairāku gigabaitu lielus failus tikai dažās minūtēs.
Optiskā interneta pionieri Latvijā ir Lattelecom. Pašlaik optisko internetu piedāvā arī citi interneta provaideri, tomēr to pakalpojumi pieejami ļoti šauram patērētāju lokam – lielākā daļa provaideru piedāvā optisko internetu tikai atsevišķos Rīgas mikrorajonos. Vairākās Latvijas pilsētās darbojas arī vietējie uzņēmumi, kas piedāvā optisko internetu tikai attiecīgajā reģionā. Savukārt Lattelecom optiskais internets pieejams ne tikai Rīgā, bet arī citās Latvijas pilsētās, turklāt optiskā interneta tīkls strauji paplašinās. Jāiebilst, ka Lattelecom optiskais internets ir krietni ātrāks nekā citu provaideru piedāvātais – tā ātrums var būt līdz pat 500 megabitiem sekundē. Jāpiebilst, ka pielietotā tehnoloģija ļauj nākotnē interneta ātrumu vēl vairākas reizes palielināt. Citi provaideri piedāvā internetu ar ātrumu līdz 100 vai 200 megabitiem sekundē.
Viena no būtiskākajām optiskā interneta priekšrocībām ir tā drošums – tā ātrums ir vienmērīgs un savienojums stabils. Piemēram, kabeļinterneta ātrums mēdz samazināties, palielinoties interneta tīkla noslodzei, pārslodzes gadījumā internets var pazust pavisam. Optiskajam internetam šādu trūkumu nav.
Arī cenu ziņā, optiskais internets ir ļoti izdevīgs. Par desmitiem reižu ātrāku internetu, jāmaksā tikai par dažiem latiem vairāk. Optiskais internets parasti maksā no 10 līdz 20 latiem mēnesī. Piemēram, DSL internets ar maksimālo ātrumu līdz 10 megabitiem sekundē maksā no septiņiem līdz 17 latiem mēnesī.

ceturtdiena, 2012. gada 5. janvāris

Kas ir digitālā televīzija?

Digitālā televīzija
Digitālā jeb ciparu televīzija nozīmē TV signāla pārraidīšanu ciparu straumes veidā. Šī tehnoloģija nodrošina ievērojami augstāku skaņas un attēla kvalitāti un iespēju pārraidīt vairāk kanālu nekā lietojot analogo televīzijas apraidi. Tiesa digitālajai televīzijai ir arī vairāki trūkumi, piemēram, salīdzinoši dārga aparatūra.

Pastāv vairāki digitālās televīzijas standarti, ko lieto dažādās pasaules daļās – Eiropā un Latvijā lieto DVB (Digital Video Broadcasting) standartu, kas tulkojumā nozīmē digitālā video translācija.
Pastāv vairāki digitālās televīzijas veidi – virszemes digitālā televīzija, digitālā kabeļtelevīzija, digitālā satelīttelevīzija, digitālā mobilā televīzija un digitālā interneta televīzija. Lai arī ar jēdzienu digitālā televīzija parasti saprot tikai virszemes televīziju, Latvijā pieejama arī digitālā kebeļtelevīzija.
Virszemes digitālo televīziju pārraida Lattelecom un tas ir vienīgais televīzijas veids, ko Latvijā iespējams skatīties bez maksas, savukārt digitālo kabeļtelevīziju piedāvā vairāki kabeļtelevīziju operatori, nodrošinot saviem klientiem augstāku pakalpojuma kvalitāti.

Lai skatītos digitālo televīziju, tās signālu nepieciešams pārveidot televizoram saprotamā signālā. Lai to izdarītu, papildus televizoram un antenai vai televīzijas kabelim nepieciešama speciāla ierīce jeb dekoderis. No lietotāja viedokļa, to var uzskatīt par galveno digitālās televīzijas trūkumu – dekoderis maksā apmēram 40-60 latus un tas jāiegādājas atsevišķi. Tomēr dekoderi nepieciešams iegādāties tikai vienreiz, turklāt lielākajā daļā jaunākās paaudzes televizoru tas jau ir iebūvēts. Ja televizorā ir MPEG – 4 signāla lasītājs, dekoderis nav vajadzīgs. Vēl jāpiebilst, ka maksas televīzijas lietotājiem dekoderis nav jāiegādājas, jo tā cena jau ir iekļauta televīzijas mēneša maksā, un daļa kabeļtelevīziju operatori, kas piedāvā digitālo televīziju, saviem klientiem dekoderus uzstādīja bez maksas.

Salīdzinot ar analogo televīziju, kas Latvijā darbojās pirms digitālās televīzijas apraides ieviešanas, digitālajai televīzijai ir ievērojami augstāka skaņas un attēla kvalitāte un pārraižu laikā nav novērojumi traucējumi – skaņa ir skaidra, bez fona trokšņiem un uz attēla nav novērojamas švīkas, tas neraustās –, turklāt signāla pārraidīšana ciparu straumes veidā dod iespēju translēt daudz vairāk televīzijas kanālu.