otrdiena, 2012. gada 27. marts

Ātrākais internets Latvijā

Latvija var lepoties ar pozitīvajiem rādītajiem interneta ātruma ziņā. To apliecina dažādi pētījumi, kas Latviju ierindo augstās pozīcijās. Šajā ziņā jāmin, ka tas lielā mērā ir Lattelecom nopelns, jo kompānija ieviesa optiskā interneta tīklu. Tagad vairāk nekā 200 000 mājsaimniecības Latvijā izmanto optisko internetu, turklāt nepārtraukti norisinās uzlabošanas darbi un daudzviet Latvija tiek uzsākta optiskā tikla izbūve.

Optiskais internets ir izmainījis Latvijas un visas pasaules informācijas tehnoloģiju vidi. Ar ātru internetu ir palielinājusies arī iespēja skatīties kvalitatīvu televīziju internetā. Taču ne visi interneta nodrošinātāji saviem klientiem sniedz šādu iespēju. Šajā ziņā uzņēmumu Lattelecom droši var uzskatīt par līderi.

Kā zināms, optiskais internets ir ātrākais Latvijā ieviestais interneta pieslēgums. Tā ātrums var sasniegt līdz 500 Mbit/s. Taču ir novēroti gadījumi, kur interneta ātrums ir bijis pat 510 Mbit/s. Patlaban ātrākais internets ir pieejams Rīgā. Tāpēc citviet, kur ievilkts optiskais internets, tā ātrums būs robežās no 100 Mbit/s līdz 200Mbit/s. Nevar aizmirst, ka optiskais internets sagādā zibenīgas failu lejupielādes un augšupielādes iespējas, kas ir ne mazāk svarīgs funkciju rādītājs.

Turklāt optiskais internets ir arī lētāks nekā parastais internets. Kāpēc? Speciālisti to skaidro ar to, ka optiskajiem sakaru tīkliem ir nepieciešams mazāk elektroenerģijas, mazāk nekā ierastajiem vara tīkliem. Tas nozīmē, ka optiskajā datu pārraidē notiek mazāks zudums – digitālā datu plūsma tiek pārraidīta ar gaismu, bet vara tīkla gadījumā pārraide notiek ar strāvas impulsiem. Optiskais tīkls samazina arī infrastruktūras izmaksas, jo pa vienu optisko dzīslu var pārraidīt daudz lielāku sakaru kanālu skaitu. Zinātāji teic, ka optiskās dzīslas ir arī daudz lētākas par vara dzīslām. Salīdzini optiski internet ar citiem interneta pieslēgumiem, ienāc - www.salidzinajums.lv!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru