ceturtdiena, 2012. gada 19. aprīlis

Interneta ātrumu mērītājs


Bieži vien cilvēki nezina kādu interneta pieslēgumu izvēlēties. Ikvienam būtu jāatceras, ka pieslēguma ātrums galvenokārt ir atkarīgs no izvēlētā pieslēguma veida un tīkla pārklājuma. Ja vienā vietā ir ļoti labs zonas pārklājums, tas nenozīmē, ka tāds būs visur. Par laimi mūsdienās ir izgudroti interneta ātruma mērītāji.

Tagad ikviens lietotājam ir iespēja noskaidrot savu interneta ātrumu. Kā to izdarīt?

Lai nomērītu interneta pieslēguma ātrumu, jāatver kāds no internetā pieejamiem mērītājiem – interneta datu pārraides ātruma noteikšanas tests. Tāds ir pieejams mājas lapā
www.speedtest.net (vai www.speedtest.lv). Šī lapa ir labi pārskatāma un saprotama. Tur attiecīgi veiktie mērījumi sniegs informāciju tieši par konkrētajā vietā - Jūsu mājā vai dzīvoklī ierīkoto interneta savienojumu. Lai interneta ātruma mērījumi būtu precīzi, mērīšanas laikā nevajag lietot failu apmaiņas programmas, skatīties interneta video pārraides, kā arī klausīties interneta radio u.tml. Lai varētu izpildīt mērīšanas darbību, atcerieties, ka Jūsu datorā ir jābūt aktīvam JAVS 6.14 spraudnim. Turklāt mērīšanas laiks būs atkarīgs no interneta pieslēguma ātruma. Lattelecom optiskais internets prasīs no Jums tikai dažas sekundes laika.

Pēc mērījuma veikšanas Jūs saņemsiet precīzus interneta ātruma datus. Tie var būt izteikti kilobitos sekundē (Kb/s), kilobaitos sekundē (KB/s), (1 kilobaits = 8 kilobiti) un megabitoi sekundē (Mb/s) (1 megabits = 1024 kilobiti).

Interneta tīkla ātrumu ietekmē dažādi faktori, to skaitā arī Jūsu izvēlētās interneta adreses noslogotība. Lejupielādējot failus no kādas pieprasītas mājas lapas Jums var šķist, ka internets lēnu strādā, taču patiesībā šo labu reizē izmanto tūkstošiem citu lietotāju un tas savukārt samazina ielādes ātrumu. Šobrīd ir pieejami arī citi interneta ātruma mērītāji, ko piedāvā paši interneta provaideri. Piemēram, LMT interneta ātruma mērītājs ir paredzēts LMT klientiem mērījumu veikšanai Latvijā. Iegūtie mērījumu rezultāti vairāk ir paredzēti lietotāja personīgajām vajadzībām.